حقوق مالکیت فکری (معنوی)

 

 

به طور کلی، حقوق مالکیت فکری یعنی حقوق آفریده ها و خلاقیت های فکری؛ مانند حقوق اختراعات، حقوق آثار و آفریده های ادبی و هنری، حقوق مارک های تجاری (که ایده ورزی  برای موفقیت در کسب و کارها در پرتوی آن به عموم معرفی می شود)، حقوق طراحی های زیبا ی صنعتی و مانند آنها.

 

حقوق مالکیت فکری - با توجه به موضوع- عمدتاً به دو شاخه اصلی تقسیم می شود:

1- حقوق مالکیت صنعتی: اختراعات، مارک های تجاری، طرح های صنعتی و نشانه های جغرافیایی معمولاً در این شاخه مورد مطالعه قرار می گیرند.

2- حقوق مالکیت ادبی و هنری(و حقوق مرتبط به آن):  آثار ادبی و هنری (کپی رایت) مانند شعر، رمان، نمایشنامه، فیلم، نقاشی، مجسمه سازی، آثار معماری و مانند آنها و نیز پخش و اجرای سازمانهای پخش برنامه، نوازندگان، رقاصان، خوانندگان زنده و مانند آنها در این گروه از مالکیت فکری مورد بررسی قرار دارند. 

 

مطابق قوانین، به آفریننده ی هر یک از آثار یاد شده دو نوع حقوق اعطاء می شود:

1- حق مادی: که بتواند در بازار تجاری به صورت انحصاری از سود مادی محصول خلق شده از مرحله تولید تا عرضه به بازار برخودار شود؛    

2- حق معنوی: یعنی حقی که به واسطه ی آن شخصیت و نام آفریننده اثر همیشه همراه آن محفوظ بماند و هرگونه تغییر یا کم و کاستی در اثر هم متعاقباً توسط خود او انجام گیرد. مانند اینکه «فردوسی» حق دارد همیشه به عنوان آفریننده ی اثر نفیس «شاهنامه» نام برده شود.    

برای مطالعه بیشتر در مورد هر یک از موضوعات حقوق مالکیت فکری به بخش  پرسش های متداول  مراجعه کنید. 

 

♦♦♦♦♦♦

           در صورت نیاز به توضیح در مورد هر یک از موضوعات در این حوزه از حقوق و عدم دسترسی به پاسخ قانع کننده، می توانید آن را از طریق منوی «تماس با ما»  با این دفتر در میان بگذارید.  

            دفتر حقوقی نوبان وظیفه خود می داند در مورد اطلاع رسانی عمومی در حد توان خود همیار همنوعان خود باشد. 

♦♦♦♦♦♦

لینک های مرتبط:

قواینی و مقررات حقوق مالکیت فکری

کتاب و مقالات مربوط به این موضوع

سازمان متولی این موضوع در جهان